Hämta vår folder

Lämna klagomål och synpunkter

Att bo på Vilhelmsro

ATT BO PÅ VILHELMSRO

Att bo på Behandlingsinsats Vilhelmsro kan vara en omställning i början för den som flyttar hit. Man kan säga att det är som att vara på träningsläger, där du ska lära dig nya saker, öva och bli bättre. Men det är också ok att misslyckas ibland, även hos oss på vårt boende.
Ofta har man haft det jobbigt hemma eller i skolan, eller både och. De som flyttar härifrån brukar säga att de haft det bra här och lärt sig en hel del. Särskilt sådant som gör det lättare att fungera tillsammans med andra.

Det är din socialsekreterare som har ansvar för att allt ska bli så bra som möjligt under tiden här och är den som gör upp vilka mål som vi tillsammans med dig ska uppnå. Behandlings-personalen som jobbar på Vilhelmsro kommer tillsammans med dig och dina föräldrar samarbeta för att du ska får en bra tid här.

Nedan följer information som kan vara bra att veta om när man ska flytta till eller är ny på Vilhelmsro. Personalen kommer att hjälpa dig att veta hur du ska göra för att trivas.

 

  • Barn:

    Det finns sju platser på Vilhelmsro men det brukar oftast bo sex barn här. Det kan bo både tjejer och killar. De kan vara mellan 9 och 16 år. Oftast bor barnen runt ett år på Vilhelmsro. Barnen som flyttar hit kan bo här både frivilligt eller för att föräldrarna eller socialen vill det.

  • Behandling:

    Alla barn som bor på Vilhelmsro är här för behandling. All behandling är olika för varje barn och personalen pratar inte med de andra barnen om andra barns problem. 

  • Umgänge med föräldrar:

    Mammor och pappor är välkomna på Vilhelmsro och kan övernatta i Gårdshuset, i ”Friggen” eller på värdshuset i närheten. Du sover som vanligt i ditt rum. När socialsekreterare, behandlingspersonalen och föräldrar tycker det är lämpligt kan man åka hem för umgänge. Oftast är det en personal med hem första gången/gångerna och man gör upp noga vad som ska gälla så det ska fungera bra när man är hemma. Vi brukar göra upp hur telefonkontakten ska se ut med föräldrarna och socialsekreterarna när barnet flyttar till Vilhelmsro.

  • Övernattning i Gårdshuset:

    Gårdshuset är en umgängeslägenhet för förälder som inte är inskriven och där dagumgänge med inskrivet barn/ungdom kan ske efter godkännande från socialtjänsten. Föräldrar kan erbjudas att övernatta som gäst i gårdshuset. Barnen som är inskrivna på HVB-hemmet har sina boenderum i huvudbyggnaden. Det inskrivna barnet/ungdomen sover på natten i sitt boenderum i huvudbyggnaden. Kvällsrutiner och läggtider som övriga helger.

    Vi står för mat och lån av lakan/handdukar under umgänget men föräldrar kan ta med eget om man vill. Samordnare och förälder gör upp om detaljerna. Önskemål från förälder/elev lämnas innan umgänget och tillmötesgås i den mån det går. 

  • Telefon:

    Det finns en telefon att låna när du vill ringa. Socialsekreteraren, föräldrarna och behandlingspersonalen brukar göra upp vilka som det är okej att ringa till och hur ofta.

  • Personal:

    Det är ca 18 personer som jobbar på Vilhelmsro. De har schema så de jobbar ofta dagar eller kvällar och nätter. Det brukar vara fyra personal som jobbar när alla sex barn är i huset. En personal kommer bli din kontaktperson. Denne kommer ha extra mycket ansvar för dig och ha extra kontakt med dina föräldrar.

  • Rummen:

    Alla barn har eget rum som de brukar fixa i ordning ihop med deras kontaktperson när de flyttar in. Rummen har säng, sängbord och skrivbord. Om du har personliga saker som du vill ta med går det bra. Din kontaktperson och du går igenom dina saker när du kommer och ser att de är lämpliga att ha på rummet. Dator, TV och spel kan du ta med dig om du har bara om det gjorts upp att det är okej innan. Vanligast är att barnen inte har sådana saker på rummen när de flyttar till oss. De allmänna TV-apparaterna och TV-spelen används när personal och barn gjort upp om det. Barnen kan använda en dator med internet om de behöver det för t ex läxläsning. Det finns inga låsta dörrar på Vilhelmsro. Varje dag bäddar barnen sin säng och drar upp rullgardinen. En gång i veckan städar barnen sina rum.

  • Läggtider:

    Barnen lägger sig lite olika beroende på ålder. På kvällen brukar vi varva ner och gå in var och en på sitt rum kl 21 till 21.30. Ofta brukar barnen vilja att en personal kommer in och sitter och pratar eller något en stund innan man somnar. Barnen vaknar av sin väckarklocka eller blir väckt av personalen. På helgen får man lite sovmorgon.

  • Tvätt:

    Varje barn har en tvättdag då de tillsammans med personal tvättar. Personal kan också hjälpa till och tvätta dina kläder på andra dagar. Alla barn som bor på Vilhelmsro diskuterar med personal hur vi ska hjälpas åt.

  • Kläder:

    Kontaktpersonen och barnet går igenom barnens kläder och märker med barnets namn. Vid behov köper Vilhelmsro in nya kläder eller skor. På Vilhelmsro har barnen kläder som är hela och rena. Om kläder har tecken eller märken som inte är lämpliga att ha på Vilhelmsro läggs dessa undan.

  • Säkerhet:

    När barnen umgås med varandra är det alltid en personal med. Barnen talar om för personalen vart de ska gå.

  • Månadspeng:

    Barnen på Vilhelmsro får månadspeng som betalas ut den 27:e varje månad men en summan som är åldersanpassad. Din kontaktperson och du bestämmer hur pengarna ska användas. Personal kan också hjälpa dig att spara dina pengar till något du önskar köpa. 

  • Fredagsmys:

    På fredagskvällen brukar personalen och barnen ordna något gott att äta och kanske titta på film eller liknande.

  • Aktiviteter:

    Barnen och personalen brukar hitta på roliga saker att göra. Vi har möjlighet att låna en gympasal eller spela landbandy, cykla, grilla korv vid ett vindskydd och mycket mer. Ibland åker vi till badhus, bio eller bowlar. Barnen brukar komma med förslag. Alla barn brukar ha en egen aktivitet efter ett tag anpassat efter önskemål. Det kan vara fotbollsträning, innebandy, pingis, sjunga i kör, spela instrument, scouter eller vad som kan passa just det barnet. Personal skjutsar och hämtar och ibland är de med på aktiviteten om det behövs i början.

  • Samarbete:

    Barn och personal hjälps åt att hålla ordning i huset. Barnen ställer sina skor på sin plats och jacka hängs upp på kroken i hallen. Barn och personal hjälps åt att laga mat, duka och plocka undan. Var och en tar sin tallrik och ställer den i diskmaskinen.

  • Egna önskemål:

    Det finns en förslagslåda där du kan lägga förslag och önskemål. En gång i månaden har barnen husmöte där förslagen gås igenom och lämnar till personalen. Varje barn är med och träffar sin socialsekreterare som kommer ca var sjätte vecka. Barnet kan då ta upp saker som det tycker är viktigt. Barnen kan ringa sin socialsekreterare när som helst där emellan. Socialstyrelsen har också ett telefonnummer dit barnen kan ringa om de vill ta upp något som är problem på behandlingshemmet.

  • Mat:

    Måltider brukar vi äta i mindre grupper eller ibland alla tillsammans. Var och en har en egen plats vid bordet. Matro är viktigt för alla. Vi försöker tänka på att äta hälsosamt, hemlagat och nyttigt.

  • Hygien:

    Var och en har en egen handduk i egen färg och de toaletter och duschrum som finns är uppdelade bland barnen. Barnen duschar varannan dag eller när de har gjort någon aktivitet som kräver dusch. Barnen får en egen necessär där de förvarar sina duschsaker inne i personalavdelningen.

  • Skola:

    Alla barn går i skola. De flesta går i olika skolor. Vilken skola var och en ska gå i görs upp då du kommer till behandlingshemmet. Viktigt är att barnet får den hjälp i skolan han eller hon behöver. Många har en elevassistent eller går i liten grupp. Barnen skjutsas och hämtas i skolan av personal.

  • Läxor/Egen tid:

    Efter skolan brukar det vara en stund då barnen kan varva ner och ibland göra sina läxor. Personal hjälper till med läxor om det behövs.