ATT BO PÅ VILHELMSRO
Vi på vårdboendet för barn arbetar tillsammans för att skapa en miljö där barnen känner sig som hemma. Det är vår främsta prioritet att se till att varje barn känner sig tryggt och välkommet här hos oss. Vi strävar efter att skapa en atmosfär av trygghet och stabilitet genom att hålla en konsekvent rutin och ge barnen förutsägbarhet i deras dagliga liv. Genom att följa tydliga rutiner och ge barnen en känsla av struktur kan vi hjälpa dem att känna sig säkra och bekväma.
Vi tror på inkludering och delaktighet, och vi uppmuntrar barnen att vara en aktiv del av gemenskapen på vårdboendet. Vi välkomnar deras tankar och idéer och ser till att de känner sig hörda och respekterade. Genom att ge dem möjlighet att vara med och fatta beslut som påverkar deras vardag, hjälper vi dem att känna sig ännu mer som en del av familjen här hos oss.
Lärande
Varje dag är en möjlighet för lärande och utveckling. Vi strävar efter att skapa en stimulerande miljö där barnen kan utforska och lära sig nya saker varje dag. Genom att erbjuda en blandning av formell undervisning oc informellt lärande genom lek och utforskande, hjälper vi barnen att växa och utvecklas i alla områden av sina liv.
Barnen får stöttning och uppmuntran i att träna och öva på nya färdigheter och aktiviteter. Vi vet att det är viktigt att de känner sig trygga att prova nya saker och att det är helt okej att misslyckas ibland. Genom att skapa en atmosfär där misslyckande ses som en del av lärandeprocessen, hjälper vi barnen att känna sig modiga och självsäkra i sin personliga utveckling.
Tillsammans
Tillsammans som en gemenskap arbetar vi för att skapa en känsla av hemma för varje barn på vårt boende. Vi är här för att stödja dem, uppmuntra dem och hjälpa dem att växa och blomstra till den bästa versionen av sig själva.
Socialsekreteraren har ansvar för att allt ska bli så bra som möjligt under tiden här, och den som sätter vilka mål vi ska uppnå tillsammans med barnet. Behandlare på Vilhelmsro kommer tillsammans med barnet, föräldrarna och socialsekreteraren samarbeta för att barnet ska få en bra tid här.
Nedan följer information som kan vara bra att veta om när man ska flytta till eller är ny på Vilhelmsro.
-
Barn
Det finns sju platser på Vilhelmsro men det brukar oftast bo sex barn här. Det kan bo både tjejer och killar. De kan vara mellan 9 och 16 år. Oftast bor barnen runt ett år på Vilhelmsro. Barnen som flyttar hit kan bo här både frivilligt eller för att föräldrarna eller på socialtjänstens begäran.
-
Behandling
Alla barn som bor på Vilhelmsro är här för behandling. All behandling är olika för varje barn och personalen pratar inte med de andra barnen om andra barns problem.
-
Umgänge med föräldrar
Mammor och pappor är välkomna på Vilhelmsro och kan övernatta på värdshuset i närheten. Barnet sover som vanligt i sitt rum. När socialsekreterare, behandlingspersonal och föräldrar tycker det är lämpligt kan man åka hem för umgänge. Oftast är det en personal med hem första gången eller gångerna och man gör upp vad som ska gälla så det ska fungera bra när man är hemma. Vi brukar bestämma hur telefonkontakten ska se ut med föräldrarna och socialsekreterarna redan när barnet flyttar till Vilhelmsro.
-
Telefon
Det finns en telefon att låna när du vill ringa. Socialsekreteraren, föräldrarna och behandlingspersonalen brukar göra upp vilka som det är okej att ringa till och hur ofta.
-
Personal
Det är ca 18 personer som jobbar på Vilhelmsro. De går på schema så de jobbar ofta antingen dagtid eller kvällar och nätter. Det brukar vara fyra personal som jobbar när alla sex barn är i huset. Varje barn har två personer från personalen som kontaktpersoner. Dessa kommer att ha extra mycket ansvar för barnet och ha extra kontakt med föräldrarna.
-
Rummen
Alla barn har eget rum som de brukar fixa i ordning ihop med deras kontaktperson när de flyttar in. Rummen har säng, sängbord och skrivbord. Det går bra att ta med personliga saker om man önskar. Kontaktpersonen och barnet går igenom personliga saker vid ankomst och ser att de är lämpliga att ha på rummet. Barnen kan använda en dator med internet om de behöver det för till exempel läxläsning. Det finns inga låsta dörrar på Vilhelmsro. Varje dag bäddar barnen sin säng och drar upp rullgardinen. En gång i veckan städar barnen sina rum.
-
Läggtider
Barnen lägger sig lite olika beroende på ålder. På kvällen brukar vi varva ner och gå in var och en på sitt rum kl 21 till 21.30. Ofta brukar barnen vilja att en personal kommer in och sitter och pratar eller något en stund innan man somnar. På Vilhelmsro gillar vi böcker och om man vill så läser vi gärna tillsammans innan sovdags eller om man önskar att personal läser medans man försöker att sova. Barnen vaknar av sin väckarklocka eller blir väckt av personalen. På helgen får man lite sovmorgon.
-
Tvätt
Varje barn har en tvättdag då de tillsammans med personal tvättar. Personal kan också hjälpa till och tvätta dina kläder på andra dagar. Alla barn som bor på Vilhelmsro diskuterar med personal hur vi ska hjälpas åt.
-
Kläder
Kontaktpersonen och barnet går igenom barnens kläder och märker med barnets namn. Vid behov köper Vilhelmsro in nya kläder eller skor. På Vilhelmsro har barnen kläder som är hela och rena. Om kläder har tecken eller märken som inte är lämpliga att ha på Vilhelmsro läggs dessa undan.
-
Säkerhet
När barnen umgås med varandra är det alltid en personal med. Barnen talar om för personalen vart de ska gå.
-
Månadspeng
Barnen på Vilhelmsro får månadspeng som betalas ut den 27:e varje månad. Summan är åldersanpassad. Barnet och kontaktpersonen bestämmer tillsammans hur pengarna ska användas. Personal kan också hjälpa till att spara pengar till något speciellt.
-
Fredagsmys
På fredagskvällen brukar personalen och barnen ordna något gott att äta och kanske titta på film eller liknande.
-
Aktiviteter
Barnen och personalen brukar hitta på roliga saker att göra. Vi har möjlighet att låna en gympasal eller spela landbandy, cykla, grilla korv vid ett vindskydd och mycket mer. Ibland åker vi till badhus, bio eller bowlar. Barnen brukar komma med förslag. Alla barn brukar ha en egen aktivitet efter ett tag anpassat efter önskemål. Det kan vara fotbollsträning, innebandy, pingis, sjunga i kör, spela instrument, scouter eller vad som passar just det barnet. Personal skjutsar och hämtar och ibland är de med på aktiviteten om det behövs i början. Vi har även hundar som hänger med oss i personalen som gillar att leka med barnen utomhus. En hund är särskilt duktig på fotboll. Hundarna är inte med varje dag, men oftast flera gånger per vecka. Hundarna är inte inne i huset, för de gillar mest att vara utomhus.
-
Samarbete
Barn och personal hjälps åt att hålla ordning i huset. Barnen ställer sina skor på sin plats och jacka hängs upp på kroken i hallen. Barn och personal hjälps åt att laga mat, duka och plocka undan. Var och en tar sin tallrik och ställer den i diskmaskinen.
-
Egna önskemål
Det finns en förslagslåda för förslag och önskemål. En gång i veckan har barnen husmöte där förslagen gås igenom och lämnar till personalen. Varje barn är med och träffar sin socialsekreterare som kommer ca var sjätte vecka. Barnet kan då ta upp saker som det tycker är viktigt. Barnen kan ringa sin socialsekreterare när som helst där emellan. Socialstyrelsen har också ett telefonnummer dit barnen kan ringa om de vill ta upp något som är problem på behandlingshemmet.
-
Mat
Måltider brukar vi äta tillsammans, men om man tycker att det är jobbigt så löser vi det med att sitta vid ett annat bord. Var och en har en egen plats vid bordet. Matro är viktigt för alla. Vi försöker tänka på att äta hälsosamt, hemlagat och nyttigt. Vi gillar att äta ute på altanen när vädret tillåter.
-
Hygien
Var och en har en egen handduk i egen färg och de toaletter och duschrum som finns är uppdelade bland barnen. Barnen duschar varannan dag eller när de har gjort någon aktivitet som kräver dusch. Barnen får en egen necessär där de förvarar sina duschsaker inne i personalavdelningen.
-
Skola
Alla barn går i skola. Vilken skola var och en ska gå i görs upp då du kommer till behandlingshemmet. Viktigt är att barnet får den hjälp i skolan han eller hon behöver. Vissa barn går heldagar i skolan och vissa barn går anpassade tider. Många har en elevassistent eller går i liten grupp. Barnen skjutsas och hämtas i skolan av personal.
-
Läxor och egen tid
Efter skolan brukar det vara en stund då barnen kan varva ner och ibland göra sina läxor. Personal hjälper till med läxor om det behövs.