Att bo på Vilhelmsro

OM VILHELMSRO

Behandlingsinsats Vilhelmsro är ett utrednings- och behandlingshem som startade sin verksamhet 2003. Vi tar emot barn och ungdomar från hela landet i åldrarna 9-16 år med psykosocial och/eller neuropsykiatrisk problematik. År 2017 utökades verksamheten med en familjeenhet. Vilhelmsro har även  tillstånd att bedriva öppenvårdsverksamhet. 

Verksamhetschef Christine Engström är utbildad socionom och har mångårig erfarenhet av socialt arbete med barn och ungdomar inom HVB och socialtjänst. Christine Engström har det övergripande ansvaret kring de placerade barnen och ungdomarna på Vilhelmsro samt det övergripande ansvaret för familjer som placeras för utredning.

Tack vare erfaren och utbildad personal och evidensbaserade behandlingsmetoder i familjelik miljö har verksamheten gjort sig känd för hög kvalitet, god omsorg samt uthållighet som på sikt genererar positiva behandlingsresultat. Vilhelmsro HVB har engagerad personal i form av erfarna behandlingspedagoger, socialpedagoger och socionomer. 

 

METODER

Läs mer om våra metoder här

 

VÅRA ENHETER

BARNENHETEN
På barnenheten har vi plats för 7 barn. Där vi tar emot pojkar och flickor i åldern 9-16 år som har psykosocial och/eller neuropsykiatrisk problematik. Vi tar även emot barn som kommer från familjer med social problematik, psykisk ohälsa eller missbruk.
Läs mer hur det är att bo på Vilhelmsro

GÅRDSHUSET
Det lilla gårdshuset som ligger nära anslutet till huvudbyggnaden har tre rum och kök och plats för ett barn i åldern 9-16 år. För att barnet ska kunna etablera en relation till personal, känna sig trygg i verksamheten och komma in i rutiner kan barnet initialt bo i vårt gårdshus. Barnet kommer successivt att slussas in i barngruppen som finns i huvudbyggnaden. Gårdshuset är bemannat dygnet runt av personal. 

FAMILJEENHETEN
Familjeenheten har plats för en familj på max sex personer med barn mellan 0-18 år. Då placering på familjeenheten sker utan kontakt med andra boende kan placering ske utifrån specifika frågeställningar från uppdragsgivare.
Läs mer om familjeenheten

ÖPPENVÅRDSVERKSAMHET
Öppenvårdsverksamhet kan ske på två sätt, antingen i vår familjelägenhet på plats i Adelöv eller att personal från Vilhelmsro utför behandlingsinterventioner i hemmiljön.

UPPTAGNINGSOMRÅDE
Hela landet

PLACERINGSGRUND
Placering sker med stöd av socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

PERSONALFAKTA

  • I behandlingsteamet finns bland annat följande kompetenser:
    socionom, behandlingspedagog, socialpedagog och logoped.
  • Handledning av personal utförs på uppdrag av utförare gällande
    Ärendehandledning
    Kompetens, kvalitet och grupprocess
    Där utförare anställs utifrån deras kompetens i det aktuella handledningstillfället. 
  • Barn- och ungdomspsykiatriker och barnpsykolog finns kopplat till verksamheten vid behov.
  • Vilhelmsro går under Visions kollektivavtal
  • Behandlingspersonal arbetar dag/kväll och natt
  • Vilhelmsro har bemanning dygnet runt där vaken natt ingår. 

All tillsvidareanställd behandlingspersonal utbildas i lågaffektivt bemötande, ADL, DBT och rePULSE. Personlig lämplighet tillsammans med adekvat grundutbildning är ett krav för arbete på Vilhelmsro. I personalgruppen finns olika utbildningar representerade såsom; behandlingspedagoger/-assistenter, socialpedagoger och socionomer.

 

 En frisk och sund arbetsplats
Vilhelmsro strävar efter att vara en frisk och sund arbetsplats och har under flertalet år arbetat med olika friskvårdsaktiviteter. Vår målsättning är, att alltid ha ett lågt sjuktal. Personalen som arbetar hos oss erbjuds friskvårdsbidrag.